Democratia directa. Societatea de productie.

In continuarea logica a articolului privind votul politic si cel economic, vom continua sa cercetam asemanarile intre o democratie directa si „societatea de productie”. Aici vom defini termenul „societate de productie” ca fundamental opus termenului de „societate de consum”. In acelasi fel „democratia directa” se opune ideii de „democratie reprezentativa”. Iar votul egal se opune idealului de meritocratie.

Din experienta occidentului in legatura cu democratia reprezentativa putem lesne concluziona ca, in final, aceasta poate fi pervertita in parghii de control destul de nedemocratice. Din aceasta cauza nepartidul recomanda trecerea la democratia pura sau directa. In democratia directa si meritocratica fiecare votant voteaza fiecare lege si isi asuma rezultatele votului.

O societate de consum este bazata pe dorinta oamenilor de a poseda obiecte pentru care nu poseda mijloace de productie. O societate de productie inseamna sa produci singur tot ceea ce consumi (fie ca e vorba de mancare, bautura, circuite integrate, computere, etc). Acesta inseamna si sa posezi expertiza tehnica pentru tot ceea ce folosesti si sa iti asumi pe deaintregul garantia, calitatea si functionalitatea fiecarui produs.

  • democratia directa ar duce la disparitia reprezentantilor politici, a parlamentului, a partidelor politice
  • o societate de productie ar duce la disparitia banului, a pietelor, a bancilor, a magazinelor

In plus observam ca o democratie directa este cel mai compatibila cu o societate de productie si nu cu una de consum. De ce? Pentru ca entitatile (sau firmele producatoare) care le votam economic vor cauta intotdeauna sa afecteze votul politic. Indiferent daca votul politic este direct sau prin reprezentanti.

Cu alte cuvinte adevarata libertate (si responsabilitate) vine doar daca avem si o societate de productie pe langa democratie pura, meritocratica.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: